ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ

Αναστασία Πάχτα, Απόφοιτη Νομικής ΑΠΘ, Ασκούμενη ΚΔΕΟΔ | Όλγα Ευφραιμίδου, Φοιτήτρια Νομικής, Πανεπιστήμιο Warwick, Ασκούμενη ΚΔΕΟΔ

Η πανδημία έφερε στην επιφάνεια την ανάγκη για προσαρμογή των δημοσίων συμβάσεων στην νέα πραγματικότητα. Απαραίτητη φάνηκε να είναι η συλλογική προσέγγιση της κρίσης, κυρίως μέσω της κεντρικής καθοδήγησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αποπνέει διάθεση συνεργασίας. Με την 2020/C 108 I/01 Ανακοίνωσή της η Επιτροπή σκιαγράφησε το πλαίσιο μέσα στο οποίο επιτρέπεται να κινηθούν τα κράτη μέλη. Τα κύρια μέτρα που διαφαίνεται να υιοθετήθηκαν από τα κράτη μέλη της ΕΕ επικεντρώνονται στα ακόλουθα:

  1. Χρήση της έννοιας του επείγοντος για σύντμηση προθεσμιών
  2. Παράταση των προθεσμιών (πχ υποβολής προσφορών ή/και διάρκειας σύμβασης)
  3. Επέκταση της χρήσης της απευθείας ανάθεσης, αλλά και της διαπραγμάτευσης χωρίς προκήρυξη, στο πλαίσιο της αρχής της αναλογικότητας
  4. Μη επιβολή κυρώσεων κατά την εκτέλεση, εφόσον αποδειχθεί ότι η πλημμέλεια εκπλήρωσης οφείλεται στο COVΙD-19
  5. Επίσπευση πληρωμών από τις αναθέτουσες αρχές.

Ενδιαφέρον ότι στην Κροατία οι προσφέροντες κλήθηκαν να καταβάλουν μικρότερη εγγύηση (1%) και δυνατότητα κατάθεσης μετρητών, για τη διευκόλυνση και επιτάχυνση της διαδικασίας. Αντίθετα, στη Λετονία ορίστηκε ότι συγκεκριμένες μόνο αναθέτουσες αρχές, όπως η αστυνομία ή η υπηρεσία υγείας έκτακτης βοήθειας, μπορούν να παρεκκλίνουν από την κείμενη εθνική νομοθεσία στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων.

Σε κάθε περίπτωση η αποτελεσματική εφαρμογή νέων όρων απαιτεί ενίσχυση της ενημέρωσης και συνεργασίας μεταξύ των αναθετουσών αρχών και των οικονομικών φορέων, με παράλληλη τήρηση όλων των γενικών αρχών του δικαίου των δημοσίων συμβάσεων.